Tuesday, December 20, 2011

Искористете ја тастатурата за управување на курсорот

Понекогаш вашето глувче (компјутерското, не домашно) можеби нема да функционира како што треба и нема да можете да го управувате движењето на курсорот. За време на тие ситуации вашата тастатура може да биде многу корисна која може да го замени вашето глувче додека не си купите ново. За да го направите ова, треба да ги следите простите чекори дадени подолу.

Прво ќе отидете во Control Panel и ќе одберете Accessibility Options. Од менито ќе го селектирате Mouse табот како што е прикажано на сликата.


Потоа чекирајте го квадратчето Use Mouse Keys и одберете Apply.  И готово, тоа е се што треба да направите за управување на вашиот курсор со помош на тастатурата.


Исто така може да ја промените брзината на курсорот и забрзувањето. Тоа може да го направите ако од истиот таб одберете Settings како што е прикажано на сликата подоле. 


Некои shortcuts кои ќе ви се најдат корисни:

Alt+лев Shift+Num lock ќе го отвори Accessibility прозорецот. По активирање на горните чекори, може да го користите "+" копчето за двоен клик или "5" за десен клик. Интересна опција која вреди да се искористи во случај на немање заменско глувче дома. 


No comments:

Post a Comment