Sunday, December 4, 2011

Кинескиот Nokia N9 телефон, со дури 7 мобилни оперативни системи!



Дуално бутирање на вашиот мобилен телефон бара добро техничко знаење за да може да го направите. Но што треба да направите ако сакате да ги имате сите главни мобилни оперативни системи на вашиот телефон? И тоа, не еден, туку 7! И за тоа има решение, ќе го фатите првиот авионски превоз за Кина и ќе си купите Nokia N9, копија се разбира.

Од видеото може да се види дека Кинезите успеале да направат телефон кој „работи“ на iOS, MeeGo, Android 3.1 Honeycomb (HTC Sense скин), Windows Phone 7.5 Mango, BlackBerry OS, Android 2.3 (Samsung TouchWiz 3.0 скин) и Symbian Anna.

Но, вистината е сосема различна. Телефонот всушност не е хепта бутабилен, туку само работи на различни скинови на MeeGo оперативниот систем кои се специјално направени да личат на определен оперативен систем.

                                       

За вешто око, ова нема да помине, се разбира, но кај баба и дедо? Се разбира ако сте за вистински телефон, треба да си го купите оригиналниот Nokia N9 или пак Nokia Lumia 800, но ако сакате нешто со кое ќе може да се фалите  тогаш може да ја купите кинеската копија. Од другите спецификации телефонот има цели 1.3 MP камера, 3.8 инчен WQVGA екран, но има и подршка за дуална SIM картичка!

Се на се, телефонот е уште еден доказ дека се' што е произведено во Кина, не значи дека треба да се купи.



No comments:

Post a Comment