Sunday, January 29, 2012

Преку 5 милиони Android уреди заразени со вирус!


Symantec објави документ во кој детално е објаснета нова варијација на тројанец кој можеби веќе има заразено преку 5 милиони Android уреди на светско ниво!

Android.Counterclank е мала модификација на Android.Tonclank, кој е бот кој добива команди за да направи одредени акции, дури и да краде информации од уредот.

Вкупните бројки на симнување на сите заразени апликации индицира дека Android.Counterclank има најголема дистрибуција на било кој вирус дистрибуиран досега годинава. Сo 250 милиони Android уреди кои се активирани, изгледа дека голем број на Android корисници патат од вирус, симнати директно од Android маркетот и овој проблем само се зголемува и статистички гледано од минатата година, степенот на ширење изнесува неверојатни 1.320% годишно!

Додека Android пати од вирусни апликации кои секој ден ги има на поголем број, Windows Phone  е специјално дизајниран за да се одбегнат вакви ситуации. До сега, кога Windows Phone влегува со втората генерација на паметни телефони, Windows Phone маркетот има 0% вирусни и сомнителни апликации. Па затоа оваа платформа нема ниту антивирусни апликации баш поради фактот што нема потреба за нив. 

Епа сега е веќе очигледно дека при вашиот избор за нов телефон треба да одберете Windows Phone и да сте со мирна глава дека ваквите проблеми нема да ви се случат.

No comments:

Post a Comment